Tips om meer te verkopen

Alle online platforms die willen maar één ding: nog meer verkopen. En hoe doe je dat? Doordat je blije klanten hebt. Die snel hun bestelling thuis krijgen. Die tegen fatsoenlijke prijzen wat kunnen kopen. Die snel antwoord krijgen op hun vragen. Kortom: de klanten van de online platforms zijn net mensen. Die willen behandeld worden zoals dat bij deze tijd past. Met veel snelheid en gemak. Daar zijn de algoritmen van de online platforms dan ook op ingericht. 

Als jij op tijd levert, weinig retouren hebt en snel op vragen reageert, dan ga je (bijna) automatisch meer verkopen. Je krijgt meer prominente verkoopplekken waardoor je omzet vaak stijgt. 

De belangrijkste manieren om meer te verkopen

Prijs
Hoe lager je prijs, hoe meer je verkoopt. Maar hoe lager je marge natuurlijk 80%
Annuleringen
Er is niets zo vervelend als een bestelling die geannuleerd wordt omdat het niet meer op voorraad is 75%
Levertijd
Hoe sneller je kan leveren (binnen 24 uur? en tot hoe laat savonds bestelt?) 50%
Retourpercentage
Hoe minder retouren hoe beter. Niemand verdient aan retouren 40%
Track & trace
Klanten willen weten waar hun pakketje blijft. 30%
Hoge reviewscore
Hoe meer goede beoordelingen, des te beter. 30%
Goede duidelijke foto's
Eén foto zegt meer dan 1000 woorden. Meerdere foto's maken het af 30%
Wervende teksten
Laat een copywriter naar je teksten kijken 25%

De prijs

Natuurlijk is de prijs de belangrijkste knop waar je aan kunt draaien. Maar het is ook de meest pijnlijke. Het kost je direct marge. Veel van de online platforms hebben nog niet goed in beeld gebracht wat een lagere prijs doet met het aantal verkopen. Door prijselasticiteit kan het zo zijn dat een product dat 10% lager is geprijsd 15% meer verkoopt. Uiteindelijk maak je dan de marge goed in de verhoogde omloopsnelheid. We hebben nog geen enkel online platform gezien die dat inzicht biedt. 

Zeker als er meerdere aanbieders op hetzelfde product zitten is de prijs vaak de doorslaggevende factor. Alleen als je levertijd of klanttevredenheid zoveel beter is heb je kans dat je met een hogere prijs toch een betere verkooppositie krijgt.

Wil je niet op prijs concurreren, dan zit er maar weinig op. Je moet op zoek naar exclusieve producten. De online marktplaatsen worden steeds voller. Uiteindelijk wordt het een grote rode zee waar iedereen elkaar op prijs beconcurreert. De online platforms spinnen daar alleen maar garen bij. Want zij krijgen per verkoop betaald. 

Annuleringspercentage

Als een klant een product heeft besteld en jij annuleert die bestelling omdat je je voorraad niet goed op orde hebt, dan is dat een enorme “dissatisfier”. De klant is teleurgesteld en een groot deel van die teleurstelling en negatief sentiment straalt af op het online platform. Ze willen dit ten alle tijden voorkomen. Daarom zijn ze erg streng op annuleringen door jezelf. 

De belangrijkste tip die wij je kunnen geven is: houd je voorraad goed bij. En houd er rekening mee dat er altijd wat marge is in de hoeveelheid producten die je aanbiedt. Als er een beschadigd of defect product retour komt en een klant wil datzelfde product weer hebben, dan moet je alsnog een reserveproduct hebben. Anders moet je ook nee verkopen. Bied liever 10 producten aan terwijl je weet dat je er 12 hebt. In plaats van andersom. Vergeet daarnaast ook niet dat je vaak op meerdere platforms en kanalen tegelijk verkoopt. Als je geen realtime voorraadkoppeling met al je kanalen hebt kan het altijd eens voorkomen dat je nee moet verkopen. 

 

Levertijd

Hoe sneller je kan leveren, des te prominenter is je plek om te verkopen. En des te meer zul je verkopen. Als kleine webwinkelier heb je vaak niet de mogelijkheid om levertijd van 24 uur te garanderen als er na 22.00 uur savonds besteld wordt. Als je kleine pakketjes hebt die door de brievenbus gaan dan zul je vaak een levertijd binnen 24 uur tot 17.00 kunnen garanderen. Je hebt dan nog de tijd om de bestelling die net na 17.00 zijn geplaatst te verwerken en om die in de brievenbus te doen. 

Heb je grotere producten die altijd afgegeven moeten worden dan kun je vaak wel al later terecht bij business points. Maar dan zit je vaak met etenstijd in de knoop. Wellicht denk je ook: ach, dat uurtje dat mensen langer kunnen bestellen zal wel meevallen qua verkopen? Het scheelt inderdaad ook maar een paar procent, maar op jaarbasis kan dat toch flink wat omzet schelen.

Als je alleen brievenbuspakketjes verstuurd, overweeg dan eens om na etenstijd naar een businesspoint te rijden. Daar kun je vaak tot 21.00 uur of 22.00 je post nog meegeven voor de volgende dag. Als je in plaats van 17.00, 20.00 als afkapmoment kiest scheelt je dat ongeveer 5% omzet op jaarbasis. Dat kan zomaar een extra vakantie opleveren dus. 

Je levertijd verruimen is ook een manier om minder op prijs te concurreren. Als jij tot veel later nog de volgende dag kunt leveren, dan zul je vaak toch voorrang krijgen ondanks een hogere prijs. Je omzet is dus niet alleen hoger vanwege de langere levertijd, maar omdat je je marge meer op pijl kunt houden.